ÄLSKAD PERENN OCH DRAGVÄXT
BOLLTISTEL
Bolltisteln i trädgård, bukett och som mat till pollinatörer
Bolltisteln (Echinops) är en blomma som jag förälskat mig under det senaste året. Jag minns första gången jag verkligen såg den och hur de sfäriska, blå blommor svävade på sina höga stjälkar – en kombination av styrka och skönhet som verkligen sticker ut. Den passar lika bra i rabatter som i vaser, och den lockar dessutom bin och fjärilar som gör trädgården levande.
Bolltisteln tillhör familjen korgblommiga växter och finns i flera arter. Den har en fantastisk höjd och långa stjälkar och blommar från juli till september. Tack vare sitt långa vasliv och stadiga stjälkar är de perfekta snittblommor och ger en underbar kontrast till andra växter i både buketten och trädgården.
Den blå bolltisteln har djupa rötter och därför trivs den inte i trånga krukor. Planterad, ute i friheten i jorden, gör den sig bäst! Den växer svagt under försommaren, nästan i smyg bland andra tåliga perenner. Men mitt i sommaren får den fart och blommar stadigt fram till höst! Hetta och kyla är inget problem för den, men ihållande väta kan knäcka den bästa bolltistel!
Odla bolltistel från frö
Bolltisteln är en tacksam och lättodlad perenn som trivs i de flesta jordar, så länge de är väldränerade. Här är mina bästa tips:
Höst- eller vintersådd
Jag har lärt mig att fröna behöver kyla för att gro. Det enklaste är att så dem ytligt på hösten eller vintern, direkt i landet eller i krukor. Jag täcker aldrig med jord utan använder tunt grus eller vermiculit för att hålla dem på plats och skapa bra jordkontakt. Vid kallsådd i godislådor eller liknande, var noga med att göra flera hål i botten på lådan så att inget vatten blir stående i kärlet.
Förkultivering
Om du vill förodla inomhus kan du så ytligt i lådor ca 10 - 16 veckor före sista frosten. Försök att hålla temperaturen runt 18 grader och flyttar dem till en svalare plats när de grott. De senaste årens elpriset har varit gynsam för att få bolltisteln att gro i "normal" inomhustemperatur.
Skötsel - behövs det?
aNSPRÅKSLÖS OCH TACKSAM
Näring: Gödsla sparsamt, helst med en balanserad gödsel tidigt på våren.
Nedklippning: Efter blomningen kan du klippa ner de vissna stjälkarna, eller låta dem stå kvar under vintern för att ge struktur i trädgården. Klipper du av den första blomningen tidigt får du ofta en andra blomning före frosten. Och ta gärna bort de understa, fula bladen på stjälken när de börjar vissna. Bolltistel fröar av sig och du kan förvänta dig fler plantor om frökapslarna får stå kvar och mogna.
Föröka: Etablerade plantor går bra att dela, det mår de bara bra av och du kan även gräva upp små rotskott som ibland kommer vid sidan av moderplantan. Delning ger med säkerhet samma färg som din ursprungliga blå bolltistel.
Skadedjur och Problem
Bolltisteln är en mycket robust växt som sällan drabbas av skadedjur eller sjukdomar. Sniglar kan ibland angripa unga plantor, men när de väl har etablerat sig är de mycket motståndskraftiga. Deras taggiga blad och stjälkar avskräcker de flesta andra skadegörare.
Kuriosa om Bolltisteln
- Namnet ”Echinops” kommer från grekiskan och betyder “härlig som en igelkott”, vilket beskriver de sfäriska och taggiga blomställningarna.
- Den blå bolltisteln har odlats för sitt prydnadsvärde i Sverige sedan 1600-talet. I slutet av 1700-talet tog europeiska emigranter med sig sina favoritväxter till USA. Därför växer den blå bolltisteln bl.a. i president George Washingtons trädgård i Mount Vernon.
- De är utmärkta pollinatörsväxter och lockar till sig bin, fjärilar och andra nyttiga insekter.
Ingemarsdotter webshop
Bland Blommor och Glashus Bolltistel
Mattram Vegmo Snowball extra (pelletrerad)
Brudslöja Snowflake
Rysk Martorn Silver
Rysk Martorn (hög)
Rysk Martorn Blue Hobbit
Pernilla Ingemarsdotter